Teruggave aan de eigenaar van twee schilderijen van Frits Van den Berghe die sinds 1940 bewaard werden in het Museum voor Schone Kunsten Gent

Image
Restitutie van een schilderij van Frits Van den Berghe door Kris Peeters en Annelies Storms

Op 27 september 2017 hebben vice-eersteminister en minister van Economie Kris Peeters en Gents schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen Annelies Storms twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van Emile Henri David. De schilderijen, Naakt met sleep en Zittende naakten, bevonden zich sinds 1940 in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Na afloop van een retrospectieve tentoonstelling werden die niet opgehaald door de eigenaar, ondanks pogingen van het museum om die op te sporen. Na onderzoek van de Cel Recuperatie Geroofde Goederen van de FOD Economie werden de rechtmatige eigenaars geïdentificeerd.

Zoektocht naar rechtmatige eigenaars

In 2001 publiceerde de “Commissie voor de schadeloosstelling van de leden van de Joodse Gemeenschap van België”, de zogeheten Commissie Buysse, haar “Eindverslag over het lot van de bezittingen van de leden van de Joodse gemeenschap van België, geplunderd of achtergelaten tijdens de oorlog 1940-1945”. De opdracht van die commissie bestond erin bij de regering te rapporteren over het lot van de achtergelaten en geplunderde Joodse goederen.

In haar verslag identificeerde de Commissie ook twee schilderijen van de Belgische kunstenaar Frits Van den Berghe (Gent, 1883-1939) die eigendom waren van dhr. Emile Henri David. Deze werken bevonden zich sinds de Tweede Wereldoorlog in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Daar waren ze in 1940, na afloop van een retrospectieve in Antwerpen, per vergissing naartoe gebracht. In 1946-1947 probeerden de toenmalige museumdirecteurs en de voorzitter van de museumcommissie om de heer David te contacteren. Dit lukte echter niet.

De Cel recuperatie geroofde goederen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België

In 2014 startte de “Cel recuperatie geroofde goederen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België” van de FOD Economie daarom, in nauwe samenwerking met het MSK, een onderzoek naar de identificatie van de rechthebbende(n). Het MSK heeft het eigendomsrecht van de twee schilderijen van Frits Van den Berghe nooit betwist. In de inventaris van de museumcollectie werden de twee schilderijen steeds als tijdelijke bruikleen (= tijdelijke in bewaarneming) van de heer David geregistreerd.

Dhr. David bleek intussen overleden, maar dankzij nauwgezet onderzoek werden zijn kinderen gevonden en konden de werken nu – 77 jaar nadat ze uit bezit van de familie verdwenen – teruggegeven worden.

Restitutie van een schilderij van Frits Van den Berge

Restitutie van een schilderij van Frits Van den Berge

Restitutie van een schilderij van Frits Van den Berge